Followers

--x kenal maka x cinta--

"kalau dah baca follow.. xnk baca sila click kat butang "X" "

Friday, August 31, 2012

-- plu.. gtg.. btm.. ttyl.. ily.. rezeki kad top up --

three.. two.. one.. ACTION!!!

AND THE STORY BEGIN..
 
ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera..

Entri pendek jer kali ni... tadi aku ada kuarkan entri psal barang2 saka aku tu kan?? APA?? X BACA LAGI??? Klik sini...

Ekoran daripada sesi photoshoot aku dgn menda2 x bergerak tu.. tertiba mata aku tertancap pada satu kad top up yang unik.. hahahaa

Teka.. teka.. teka... jeng jeng jeng...

Aku jumpa kad top up x guna lagi.. maksudnya x gores lagi laa.. hehehehe excited giler aku.. even Cuma 10 inggit.. hehehe.. terus aku gores dan try reload.. mesej celcom balas.. “the reload number was expired”.. urmmmm.. tgk2 kad kad top up tu.. mmg dh due date dia thun lepas.. terus aku call abg aku.. dia ni dulu xz celcom kat tg malim.. tanya dia.. “bla bla bla bla bla.. “ dia suruh aku gi celcom.. 

Aku x puas hati.. ak call celcom cs.. bkn counter strike ataupun city square.. tapi celcom customer service atau lbh dikenali sbg careline.. 1111 nom dier.. nnt tekan 1 untuk bhsa melayu..  hehehehe.. dah dah.. org cs tu pun kata menda yang sma ngan abg aku ckp.. so.. muram lah balik muka aku.. xper.. nnt aku pergi lah ada msa.. terlanjur pg kerja tu.. lalu jer la kat kamdar tu.. kan kan kan??

Korang x percaya ekhh?? Ni bukti kad top up yg aku jumpa tu.. serial number dia aku hilangkan.. tkut nnt ada yang kautim ngan celcom dalm talian.. hahahaha (zaman sekarang.. apa2 boleh jadi)

  



10 inggit jer?? Yup.. mmg 10 jer.. tp 10 tu cukup bermakna utk mesejholic mcm aku ni.. huhuhu..

Ok ok.. gtg.. btm.. t.. plu.. b... ttyl.. lol.. sumer short form dh keluar..
Cau cin cau.. zasssssssssssssss...
 

-- saka simpanan aku --

three.. two.. one.. ACTION!!!
AND THE STORY BEGIN..


ASSALAMUALAIKUM dan salam sejahtera (typical pembaca berita)

 Korang2... korang pernah x kumpul something yg orang lain mungkn x anggap penting pun tapi unik bagi korang?? Such as, cicin pembuka tin coke ke.. Botol deodorant yg dh abis ke.. atau apa2 jer lah yang korang kumpul lama.. ada?? Ada?? Ada??? Hahaha.. tapi barang kemas/pinggan mangkuk/ periuk belanga  x masuk carta ekhhh.. kala ada jugak yang nak cerita kat sni.. maka akan diikuti lah ngan sesi maki memaki.. hahahha

Ok ok ok.. sebenar nya.. dalam hidup aku.. ada beberapa perkara yang aku suka simpan.. tidak lah banyak.. dan tidak lah mahal pun nak dapatkan menda2 tu.. tapi ini lah aku.. aku adalah aku.. so.. lets check it out.. apa yang aku suka simpan tu yea... hehehehe... yang pasti.. bukan saka yeaaa...

Barang unik pertama..  jeng jeng jeng.. NAMPAK?? NAMPAK?? NAMPAK?? NAMPAK??

Tiket wayang... tiket wayang ni boleh katakan 60% daripada jumlah tontonan wayang aku seumur hidup aku.. 40% lagi biasanya sbb ada kat orang yg keluar ngan aku tu.. huhuhu tiket wayang ni banyak kenangan nya.. dan beri impak yang besar dalam hidup aku.. bila tengok2 balik.. “ehhh.. tarikh ni.. aku gi tgk cter ni??”..... “aku pergi ngan saper ekhh??”.. “ehh.. time ni bkn ke aku dah clash ngan minah tu ke??”.. “tket ni ada 2 jer.. ngan saper ekhh??” hahaha.. begitu lah ksah tiket wayang ni.. uhurmmmmmm.....

Barang unik ke2... jeng jeng jeng!!! lagi skali.. 


“its not about the money.. money... money.. we dont need your money money money.. forget about the price tag” kata jc j.. hehehe PRICE TAG.. ok ok ok.. slow down.. slow down.. aku suka simpan price tag.. bukan bermakna aku suka shopping (shopaholic).. tp ni lah minat aku.. baju yang aku beli ke.. orang belikan ke untuk aku.. sumer nya price tag tu aku simpan.. and.. and.. and.. aku bleh bagi tau.. price tag sekian2 untuk baju yang mana.. hahaha.. tu lah cara aku menghargai apa yang aku dapat either aku beli atau sugar  orang lain belikan.. well.. actually ada kisah sedih disebalik kenapa aku mula berminat simpan price tag ni.. next time yea.. aku cterkn..

Barang unik ke3.. jang ohhhhh jang.. huhuhuhu


Urmmmm.. ni agak ridiculous skit... used top up card.. kad2 ni.. aku simpan dari hari pertama aku pakai hp.. form 4 time tu.. 2004.. start daripada hari tu.. aku beli jer top up, gores and aku simpan card dia.. sehingga sekarang.. ehhh ehhh... aku x kutip tepi jalan tau?? Ni sumer aku beli.. ada time2 yang aku x simpan.. time aku beli top up kat 7e.. sbb dia bagi kertas nipis tu.. so xleh simpan lama2.. nanti nombor dia ilang... akhir tahun lepas aku ada lah kira kad ni.. dari thun 2004 smp 2011.. baru rm19k JER jumlah duit yang aku habiskan untuk beli topup.. motif simpan card2 ni?? Untuk kegunaan masa akan datang.. x lari kemana nombor 16 digit yang celcom sediakan tu.. tup tup.. ulang balik.. hahahaha.. dengan harapan celcom ulang balik nombor2 tu.. so gibberish..

Ehhhh.. ada cter menarik pasal kad top up ni.. jap lagi aku ceritakan dlm next entry..



Barang unik terakhir adalah.. actually bukan lah barang.. tapi ianya berbentuk softcopy.. hahaha.. mesej2 sepanjang perbualan aku ngan sesiapa saja.. start dari hari aku mula kenal seseorang.. lalalala.. tengok tu.. sampai kolony tu punya msej pun aku simpan.. tapi biasanya nombor macam ni lepas sminggu aku padam laaa... opssss.. celcom ceti tu sila abaikan.. hehehhee...  lihat lah pada jumlah conversation tu.. ngan asmara saja ada 50ribu.. dengan bulan 200k.. Lagi xleh blah yang kolony tu punya bonus.. ak x guna2.. kalu bleh claim ngan duit.. aku dah claim.. Motif simpan msej2 ni?? Kalau rindu.. boleh baca balik.. kalau ada tersalah tersilap.. boleh view balik.. macam entri aku yang lepas (klik).. hehehhee

Ok ok ok.. kesimpulannya.. setiap orang ada hobby dan minat yang tersendiri.. Aku mungkin minat menda2 macam ni. Korang pulak?? Hahahhaa

Ok dah laa membebel.. nak siapkan entri lagi satu plak ni..

Cau cin cauu..
Zassssssssssssssssssss.....

Monday, August 27, 2012

-- FAKTA FB - RAMAI YANG GILA GLAMOR!!! --


three.. two.. one.. ACTION!!!
AND THE STORY BEGIN..



ASSALAMUALAIKUM... dan salam sejahtera..

Siapa yang xda account fb?? Siapa yang x tau apa tu fb?? Majoriti manusia dan mereka yang baca blog ni ada ke yang baca?? mst tau apa tu fb.. atau nama penuhnya Facebook.. 

Marcapada ni aku tengok.. semakin ramai mereka yang budget hot ni sampai mempunyai 2,3 account.. satu account bleh muatkan sebanyak 5K+- friend list.. kalau 2,3 account??? Lu pikir lah sendiri.. Kalau nama account pertama pak ude.. account ke2 nama nya pak ude ii.. dan begitu lah selanjutnya..

Lantaran itu, ada beberapa perkara yang membuatkan aku tertanya2.. antaranya adalah :

1 – bila buat second account. Perlu ker keluar post kat 1st acc “jangan lupa add account kedua sy..  pak ude ii coz account ni  dah penuh.. peace yawww”?? xke nanti friend yg sma akan add??

2- bila dah ada banyak account tu, mampu ke nak layan sumer friend list yang ada??

3 – bila keluar post.. berpuluh dan beratus orang like dan komen.. tapi setiap komen yang diberi tu.. hanya yang ensem atau comel jer yang akan dilayan.. motif??

4 – bila dah terlalu ramai friend list.. boleh plak kuar post.. “ 1988 orang yang on9.. tapi x sorang pun yang say hi kat sy.. urghhhh.. sob sob.. L sedihnya”.. tapi bila kita msej.. xdibalas pun.. sebab??

5 – tengok kat family orang2 hot ni.. dari nenek sampai cucu.. sumer nya ada relation ngan dia.. “kelas ko jah” nenek ko main fb.. Tambah pelik nya.. adik bradik saja ada kat 20 orang.. mak kau kilang proses anak ke apa??

6 – Ada yang lagi annoying.. pic nak budget ensem budget comel.. hakikat nya?? Haha.. siap photoshop buang jerawat lagi.. hahahaha

7 – orang hot ni akan like post orang2 yang dia nampak kat home.. tanpa baca pun.. hahaha.. motif?? Nak suruh orang like post dier balik leteww...

Lantaran daripada limitasi frendlist ni.. orang2 yang hot2 dan suka mencapub ni, fb telah sediakan “subscribe” button.... motif?? Utk orang ramai bleh tau post2 orang yang hot ni even x jd frend.. huhuhu.. makin galak dan gelenya la mereka yang hot ni.. hahaha..

Sumer berlumba2 nak naikkan subscribers.. aptb.. hurmmmm

Post ni bukan lah tujuan cemburu pun.. Cuma tertanya2.. apa motif diorang berkawan sebenarnya?? Ada lah segelintir fren list aku yang hot2 macam yang aku cakap ni.. apa yang aku dapat conclude kan kat sni.. dia orang yang sibuk duk add aku semata2 nak tambah frend list.. huhuhu.. tu jer.. 

Kalau tu lah motif asal dorang.. aku sarankan.. baik lah buat poster.. tampal kat pokok2.. macam ceramah parti politik slalu buat tu..biar sumer orang subscribe n add as friend.. baru lah hot gitewwww.... huhuhu

Ok ok ok.. sampai sini jer.. 

Bagi orang2 yang terasa.. harap maaf yea.. 
Cau cin cau.. zassss....

-- JADILAH MACAM KAABAH --



three.. two.. one.. ACTION!!!
AND THE STORY BEGIN..

 
“JADILAH MACAM KAABAH.. SETIAP TAHUN BERJUTA ORANG DATANG DENGAN SEJUTA SATU  MASALAH YANG DIADU.. TAPI KAABAH TETAP  TEGUH, X GOYAH DAN SEDIKIT PUN X BERUBAH BENTUK DIA..”

Hai.. salam sejahtera semua..

Ayat di atas, bukan lah dipetik dari mana ceramah atau kata2 dari mereka yang terkenal.. Cuma pesanan ringkas dari insan yang bergelar abah..

Sambil kakinya ku urut.. itu lah ayat yang terpacul dari mulut abah.. Nasihat abah tatkala aku didatangi dengan masalah.. kata abah lagi.. “kalau kita berhadapan dengan banyak masalah macam mana sekali pun.. jadi diri sendiri dan hadapi dia.. jangan berubah.. jadilah macam kaabah”

Hari ni aku asyik teringat kata2 tu.. berputar ibarat winamp yang diulang tanpa henti..

So, kawan2 ku sekalian.. walau sebesar mana pun masalah serta kesusahan yang kita hadapi.. jangan lah gusar dan takut.. dan yang penting.. jangan lari dari masalah.. sebaliknya hadapi dengan sebaik mungkin dan jadi diri kita sendiri.. Sebab masalah xkan selesai kalau kita tak selesaikan.. dan kita yang sepatutnya mengubah masalah tu supaya diperbaiki.. bukan masalah mengubah diri kita untuk jadi seseorang yang kita sendiri tak nak jadi..

OK OK OK.. harap en3 ni x disalah tafsir oleh mana2 pihak..  peace.. NO WAR!!!

Sekian, terima kasih..

Cau cin cau..
Zasssssssssssssssssssss....

-- UNTUNG LAH ADA YANG SAYANG --


three.. two.. one.. ACTION!!!
AND THE STORY BEGIN..


ASSALAMUALAIKUM.. dan salam sejahtera kepada readers skalian...

Petang semalam aku pergi beraya di sebuah rumah terbuka pagar dan pintu milik kawan aku yang bernama adri bukan nama sebenar .. tapi beliau ni xda kat rumah.. sebab kena kerja.. yang ada Cuma parents dan kakak beliau..

Aku pergi dengan azuadi.. oleh kerna adri ni xda kat rumah.. so kami berdua amik peluang ni utk beramah mesra dengan mak ayah adri dan kakak dia.. dalam banyak2 isu dan topik yang kami bincangkan.. termasuklah topik kerja adri ni.. before that.. aku perjelaskan sedikit sebnyak biodata adri..

NAMA  : ADRI JHONSON MAKANPAGAR AYOYO
NAMA SANDARKAN PADA KENANGAN : ADRI THE ALAM BOY’S
GENDER : LELAKI
UMUR : 24 TAHUN
STATUS : BUJANG
TINGGI : 170CM
BERAT : 63KG
STATUS PENDIDIKAN : GRADUAN AKADEMI LAUT MALAYSIA (ALAM)

Alkisah nya.. mak dan ayah adri ni bising.. sebab dh berbulan abis ALAM.. adri masih belum kerja.. duk makan tido mentakadarah.. makan tido mentakadarah.. tu x termasuk berak kencing dan sebagainya.. akhir nya.. mak dia suruh/paksa dia kerja kat salah sebuah pasaraya  yg bernama RUMAH GEMBIRA bukan nama sebenar ..

Sambil bergurau senda dan beramah mesra.. aku sedar.. yang kawan aku ni cukup beruntung sbab ada orang yang amik berat pasal kerja dia.. pasal makan minum dia.. pasal pakai dan attire dia..

Pernah sesekali aku dengar keluhan adri ni terhadap attitude mak dia yang cukup memaksa..

Tapi bagi aku.. itu lah yang terbaik untuk kau adri.. fikir lah.. mak ayah mana nak tengok anak dia susah?? Ni untuk kebaikan ko jugak.. mngkin hari ni ko x nampak positive dia.. suatu hari kelak.. sesungguhnya tuhan telah susun hidup kau kerana Dia lebih mengetahui setiap perkara yang tidak kita ketahui..

Kepada readers kat luar sana.. hargai lah parents korang sementara masih boleh dengar leteran dan nasihat diorg.. sesal dahulu keadaan sekarang.. sesal kemudian dah kurang berguna..

Moral  of the story : untung sebenarnya ada orang amik berat pasal kerja kita ni..

Cau cin cau....
Zasssssssssssssss.....

---single lagi best kot!!!! ---





three.. two.. one.. ACTION!!!

AND THE STORY BEGIN....

Hi.. salam sejahtera dan salam syawal buat semua umat islam..

Diam x diam sambil menjerit ... sedar tak sedar sambil pengsan kita dah pun berada di penghujung august.. cepat nya masa berlalu.. rsa nya masih sempat untuk saya ucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin..
Cakap pasal raya.. pada malam raya yang lepas.. saya, ahmad kamal b januddin @ ibrahim mengisytiharkan diri saya sebagai single dan tidak terikat dengan mana2 hubungan kasih sayang kecuali keluarga dan kawan..

“AWAK NAK SANGAT PUTUS KAN?? AMIK LAA.. AMIK PUTUS TU.. PUTUS PUTUS PUTUS PUTUS.. TU JER YANG AWK ASYIK CAKAP.. JANGAN KATA NAK PERBAIKI HUBUNGAN KITA, KALAU AWAK HANYA CAKAP PASAL PUTUS PUTUS PUTUS.. “

Hahaha.. tu lah butir perbualan terakhir aku yang mengejutkan kakak ipar dan abg aku yang turut berada dalam kereta time tu..  maaf kan saya.. perkenalan kita hanya sampai di situ jer.. walau pun sy hanya sempat kenal awak untuk 3 bulan dan 17 hari.. saya rasa macam saya telah kenal awak seumur hidup..

X dinafikan saya juga x lekang dari salah dan khilaf.. tapi xda la sampai nak jadi psychopath.. buat hal 10 min, min maaf.. baik 10 min.. buat hal plak.. saya dah x tahan nk hidup macam tu..

so.. jalan penyelesaian nya.. kita putus jer laa... mngkn sy bukan la lelaki yang terbaik utk dia.. dan dia bukan lah pasangan yang terbaik utk sy.. apa2 pun.. sy bahagia mengenali dia selama usia perkenalan kami yg hanya mencecah usia suku tahun..
sampai di sini saja..
cau cin cau.. zasssssssssssssss

p/s : sy mmg x pnah buat en3 pasal awak.. awk pernah merungut yg xda satu en3 pun psal awk dlm blog sy yg ngarut ni.. slalu cakap pasal bulan.. asmara dan lain2.. ckup la ni sbg en3 pertama dan terakhir yang sy tulis berkaitan ngan awk.. semoga berbahagia.. dan yang paling penting.. ubah lah perangai tu.. sampai mati pun xda yang boleh tahan ngan pangai awk kalau awk terus terusan mcm ni..

Related Posts with Thumbnails