Followers

--x kenal maka x cinta--

"kalau dah baca follow.. xnk baca sila click kat butang "X" "

Wednesday, January 26, 2011

-- bijak membeli menang memakai --

thanks to mr google for the pic

three.. two.. one.. ACTION!!
AND THE STORY BEGIN

hurmmmm.... dah agak lama ak terpkir nak tulis en3 psal ni.. tp x terluah jer.. ari ni.. ak ada bran la nak tulis psal menda ni.. wahhhh... budget cam hebat ok ok... selama aku hidup ni kan.. kenapa org x pnah nampak ak cam org yg xder duit?? ak sdri x paham.. berikut adalah analisa yang ak buat berdasarkan apa yg aku pkai/guna/amalkan.. lets check it out...

BAJU: nak kta ak pkai bju branded.. ak rsa pkai bju cam org lain pkai jgak.. PADINI,PDI, GIORDANO, BRANDS... tu jer ak rsa.. dan klu korg tgk.. baju2 yg ak pkai tu sumer nyer ak beli time ada sale.. dan stakat padini tu.. siap ak beli yg package lagi.. 3 for RM50..
haaaaa.... terlanjur cter psal baju.. ni ak bagi tips yg ak pakai utk nak kekalkan kualiti pkaian..

  • time cuci.. yang luar keluarkan.. yang dlam kededalam kan..
  • time sidai.. yang dalam keluarkan.. yang luar kedalam kan.. pastikan kain tu x bnyk kandungan air.. perah dlu.. nanti korg sidai dgn air yg nitik2 dr baju.. lama2.. stretch la baju tu..
  • klu baju itam.. jgn la cuci ngan pkaian cerah.. nnt bulu2 lekat kat baju itam tu..
  • jeans.. cuci la asing ngan jenis kain lain..
  • kemeja dan tshirt.. cuci asing2..
  • jgn biar kain berendam lama dlm baldi..
  • and never use clorox..nnt baju cepat reput..
  • time lipat.. t-shirt bekolar.. make sure kolar dia x berlipat..
  • kemeja(seeloknya hang la pkai hanger) klu nak lipat jgak.. make sure kolar x patah
  • dlm almari.. baju jgan rapat2 sgt.. nnt baju x bernafas.. xyah pkai pewangi.. yg penting.. pengudaraan tu kena baik.. nanti bju korg akan hapak la..
  • cuci pakaian tu.. cba amalkan jgn guna msen.. cuci tangan suda.. len la klu xder msa..

SELUAR: ak rsa dh kat 3 sem ak x beli suar baru.. kalau beli pun.. short jer.. suar jeans lagi la nyer.. suar jeans yang koyak rabak time xcdent dlu pun ak pkai lagi.. tang mana yang kata ak pkai barang branded nyer?? tang mana jgak yg menampakkan kan aku kaya nyer?? yuhuuuuu...

KASUT: last time ak beli kasut sem 5.. iaitu pada ahhhhhhhh... x ingt tarikh.. huhuhu... tapi awal tahun lpas la... tp kasut yg ak beli thun 2008 tu pun still ada lagi.. dan ak msih pakai.. haaa... tang mana yg kata ak kaya?? hurrrmmmm...

CERMIN MATA: ok... so far ak pkai cermin mata yg bertukar2 warna kn?? huhuhu... ni ada satu kaedah utk mereka yang agresif memakai cermin mata... ak beli bingkai cermin kat jalan TAR.. 10 inggit satu.. so.. ak beli patent dan saiz yg sama.. beli 3 sekali gus.. nak beli banyak pun xper. pas tu.. g buat cermin.. klu bingkai pertama rosak.. cabut cermin masuk bingkai lagi satu.. dan begitu lah seterusnya... kan mudah.. xyah beli bingkai yg beratus2 ringgit tapi skali patah ko kna beli lain.. so.. tang mana yang nampak kaya tu??

HANDPONE: rasanya hp ak xlah hebat mna banding ngan hp korg kan?? and hp tu pemberian kakak aku.. so.. tang mna kata aku kaya tu??

MAKAN: bab makan sorry la... ak utamakan makan lebih dari top up.. klu beli top up tapi perut lapar nak borak cam ner kan??? dan rokok mmg ak x isap.. so.. ak x risau la psal rokok.. ok ok ok.. kembali kepada topik makan tadi.. selagi ada duit.. selagi tu aku makan.. tapi time lapar jer la.. korg nampak time ak makan mcd.. kfc.. pizza n so on.. tapi korg nampak x time ak makan roti dari pagi smp malam?? korg nampak x time ak berlapar utk simpan duit di hari esk?? x nampak?? mmg la x nmpk.. xkn ak nk bgtau korg ak berlapar ni sbb nk simpan duit.. even nama aku sang pengemis muda dlm fb.. tp ak x mengemis lagi.. jd.. tang mana yang nampak aku berduit??

ermmmm.... en3 ni bukan nak bgtau ak x mkn or what so ever.. just nak korg sumer bukak mata skit.. dont judge a book by its cover.. "biar pape asal bergayer".. salah ayat tu.. aku x setuju seratus peratus.. sebb?? kita mampu pkai barang yang bergaya.. tanpa perlu keluarkan wang yang banyak.. as long kita bijak membeli.. klu kat up town tu ada barang yg murah tapi bergaya?? x slh pun klu kta beli kan?? x haram pun pakai brang mcm tu aku rasa.. huhuhu.. x perlu la kta nak pkai selekeh2 spaya org tau kta x berduit.. :P ada jgak kawan tu.. duit belana rok.. tapi style cam xder duit.. baju lusuh2.. makan pun nak tak nak.. yg mcm tu.. nak kira mcm mna plak??

hohoho... sudahhhh... sudahhh... sampai sini jer la... kesimpulannya.. aku hanya lah org yg sederhana ekonominya.. kenapa aku kata sederhana?? cukup makan.. cukup pakai.. sederhana la tu.. kn kn kn kn?? yg x ckup makan.. x ckup pakai tu.. tu nnt kena bgtau "BERSAMA MU".. dan... kepada mereka yang pkai brang branded tu.. pkai jer la.. ak x larang pun.. as long korg mampu memilikinya.. ak x ksah... huhuhu... tapi cara aku.. bijak membeli menang memakai.. my way is my life... wahhh.. cik fatin.. sorry... amik ayat anda.. :)

ok lah... sampai di sini jer la..... dah makin melalut dah aku ni.. lagu kat ats ni pun ntah brapa puluh kali looping dah ni.. ahahaha..
cau cin cau....
zassssssss........

1 comment:

  1. pandai ek jaga baju kamu ni.. :)
    sy xleh beli baju mhl2 sgt,, coz cpt bosan dgn baju yg sama.. beli yg murah sudah,bole beli byk2, jnji dpt baju baru..hehe..
    kat sini,, kita kena pandai match je. so, it'll look so good.. ^_^

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails